María José Luque, LL.M.

Lebenslauf/CV

María José Luque, geboren im Dezember 1984, studierte an der Juristischen Fakultät der Universidad Católica Santiago de Guayaquil, Ecuador. Neben ihrem Studium arbeitete sie als Rechtsassistentin in der Großkanzlei „Quevedo y Ponce“ und in der Steuerbehörde des Finanzamtes Südküste, Ecuador.

Von April 2010 bis März 2014 war sie DAAD Stipendiatin. Im Rahmen ihres Forschungsstipendiums als Doktorandin schloss sie ein Magister legum Studium (LL.M) an der Juristischen Fakultät der Universität Potsdam ab und fertigte eine Magisterarbeit über den Beitritt der EU zur EMRK und die Auswirkungen auf den Individualrechtsschutz.

Luques Interessenschwerpunkte liegen im Völkerrecht, Wirtschaftsvölkerrecht und Menschenrechten. Im Oktober 2011 wurde sie als Doktorandin an der Rechtswissenschaftlichen Fakultät der Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg bei Professor Dr. Markus Krajewski zugelassen. Luque schreibt ihre Dissertation im Bereich des Investitionsrechts Latinamerikas.

Außerdem nahm sie an den UNCTAD IIA Mapping Project 2013 und  an der Graduiertenakademie des DAAD: „Nachhaltigkeit international gestalten“, Arbeitsgruppe Lateinamerika: „Ecosystem-Based Development and Adaptation to Global Change in Latin America“, organisiert bei den DAAD und Studienstiftung des Deutschen Volkes im September 2013.

Im SS 2015 war Maria José Luque wissenschaftliche Mitarbeiterin am Lehrstuhl für öffentliches Recht und Völkerrecht (Prof. Dr. Markus Krajewski).

María José Luque, born in December 1984, studied at the Faculty of Law, Universidad Católica Santiago de Guayaquil, Ecuador. Besides her studies, she worked as a legal assistant in the law firm „Quevedo y Ponce“ and in the tax authority of the Revenue Office South Coast, Ecuador.

From April 2010 to March 2014, she was a DAAD scholarship holder. As part of her research as a doctoral fellow, she completed a Master of Laws degree (LL.M.) at the Law Faculty of the University of Potsdam and produced a thesis on the EU accession to the ECHR and the impact on the protection of individual rights.

Luque’s main interests lie in International law, international economic law and human rights. In October 2011 she was admitted as a PhD student at the Law Faculty of the Friedrich-Alexander University Erlangen-Nuremberg with Professor Dr. Markus Krajewski. Luque is writing her dissertation in the field of international investment law in Latin America.

Additionally, she participated in the UNCTAD IIA Mapping project in 2013 winter semester and the Graduate Academy of the DAAD „Nachhaltigkeit international gestalten“, Working Group Latin America: ‘Ecosystem-Based Development and Adaptation to Global Change in Latin America’, organised by the DAAD and the Studienstiftung des Deutschen Volkes in September 2013.

In the 2015 summer term María José Luque was a Research Assistant to the Chair for Public Law and Public International Law (Prof. Dr. Markus Krajewski).

Lehrveranstaltungen/Lectures

Vorlesung “International Economic Law” (Introduction to International Investment Law), Di 18-20 Uhr, JDC R 1.282 (Sommersemester 2015)

Teilnahme an internationalen Konferenzen/ Participation in international conferences:

• Seminario Internacional ‘Del paradigma de la fragmentación al paradigma del diálogo: El Ius Constitutionale Commune en Derechos Humanos en América Latina (ICCAL) y el Derecho Económico Internacional (DEI)’, MPI Heidelberg, Germany, 4-5 December 2015.
  • ‘Denuncia del Convenio sobre Arreglo de Diferencias relativas a Inversiones entre Estados y Nacionales (Convenio CIADI) y el consentimiento para arbitraje en los tratados internacionales de inversion (TBI)’, II Conferencia Bianual de la Red Latinoamericana de Derecho Económico Internacional, “A donde va América Latina en el Derecho Económico Internacional?”, Pontificia Universidad Católica del Perú, Lima, 28-29 October 2013.`
  • ‘Current Approaches to the International Investment Regime in South America’, International Investment Agreements, Balancing Sustainable Development and Investment Protection, Frei Universität Berlin, Berlin, 10-11 October 2013.

Veröffentlichungen/ Publications:

• ‘Restorting to Inter-State Investment Dispute Settlement, Is There Space for Transparency?’ in Katia Fach and Catharine Titi (eds),The Latin American Challenge to the Current System of Investor-State Dispute Settlement, Special Issue JWIT (forthcoming 2016).
  • ‘Reliance on Alternatives for Investment Protection through National Laws/Investment Contracts and Regional Institutions in Latin America” in Steffen Hindenlang and Markus Krajewski (eds), Shifting Paradigms In International Investment Law, OUP, chapter 12,  (yet to be published).
  • ‘Denuncia del Convenio CIADI sobre Arreglo de Diferencias Relativas a Inversiones entre Estados y Nacionales (Convenio CIADI) y el Consentimiento para arbitraje en los Tratados Internacionales de Inversión (TBI)’, in José Manuel Alvarez, Michelle Grando and Holger Hestermeyer (eds), II Conferencia Bianual de la Red Latinoamericana de Derecho Económico Internacional, “A donde va América Latina en el Derecho Económico Internacional?”, Universidad Externado de Colombia, (yet to be published).
  • ‘Current Approaches to the International Investment Regime in South America’, European Yearbook of International Economic Law (EYIEL), Vol. 5 (2014) 285-308.
  • ‘La Competencia de la Unión Europea en la Inversión Extranjera Directa’, FORO Revista de Derecho, Universidad Andina Simón Bolívar, Sede Ecuador, Número 17, Primer Semestre (2012) 89-105.